Gottgottigottgott
Detta åt vi till middag idag. Det blev helt sjukt gott! Sådär gott att jag har lust att äta det i morgon och övermorgon också =)
Ugnsbakad laxfilé med pommes Alsace (4 portioner)
4 laxfiléer
500 g kokt fast potatis (gärna med skal)
3 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 knippa bladpersilja
100 g rökt sidfläsk
1 msk olivolja
1,5 dl torrt vitt vin
50 g smör
Salt, peppar, socker
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
Skiva potatisen i 1 cm tjocka skivor. Skala och skiva schalottenlöken och vitlöken tunt, grovhacka persiljan och tärna
sidfläsket i kuber, 1x1 cm.
Fräs fläsket gyllenen i olivoljan,. Tillsätt löken och vitlöken och låt svettas med en stund.
Tillsätt potatisen och vinet och låt småsjuda ca 5 minuter.
Tillsätt smöret och smaka av med salt, peppar och eventuellt lite socker. Vänd ner persiljan strax före serveringen, spara lite till garnering.
Grilla hastigt ovansidan av laxen i en het panna, gärna med rutmönster. Baka färdigt laxen i en ugnsfast form i ugnen, ca 10 min.
Klart!